Příběh dlouholeté pečující

Zveřejňujeme příběh dlouholeté pečující – co čeká pečující po úmrtí jejich blízkého – takto dopadá na pečující dlouholetá péče, takto si naše společnost váží péče blízkých (zveřejněno se souhlasem, neupraveno, jméno autora známe)


Neformální péče o blízké “a la Česko” aneb jak si stát považuje práce pečujících !!!

Byla jsem neformální pečující 36 let.

Syn měl spinální atrofii svalovou Werdnig Hoffman… SMA II ..4.st.postižení. Nikdy nechodil, nikdy se sám nedokázal obléknout, umýt , musela jsem ho krmit., polohovat ve dne i v noci. Od svých 17let byl 24 hodin denně připojen na plicní ventilátor, takže ke všem úkonům přibyla ještě péče o trachestomickou kanylu, odsávání z ní někdy po 10 min. někdy po hodině.. .. Péče velmi náročná jak fyzicky, tak psychicky trvající 7 dní v týdnu a cca 16-18 hodin denně (pokud máte štěstí, že nepolohujete i v noci – já jsem 20 let syna 5x za noc otáčela).

Syn v květnu umřel.

Vyřizujete pohřeb, není vám dobře, jste na dně a do toho vyřizujete papíry kolem sebe. Já jsem třeba musela 5x navštívit Úřad práce a 2x MSSZ, abych si vyřidila podporu v nezaměstnanosti. A tady mě čekalo velké rozčarování. Sice jsem pro stát JAKO pracovala, ale protože neformální pečující nedostávají ŽÁDNOU odměnu, mzdu, plat, tak výše podpory je první 2 měsíce 5500,-, další 2 měs. 4400,- a 7 měs. 4000,-.

Z výpisu ZP vím, že 10 dní na NIP stojí 77000,-… takže se dá lehce vypočítat kolik Kč stát “ušetří” péčí doma.

Když jsem vzala jen posledních 19 let na plicní ventilaci je to neuvěřitelných 48 545 000,- a vím, že by syna s ventilátorem nikde jinde neumístili.

Ano – jsou to naše děti, o které pečujeme, nechceme je někam umístit, protože víme, že by tu už dávno nebyly, ale takhle se pečujícím odměnit ??? Tento stát na pečujících parazituje a využívá je.

EDIT-prosím všechny pečující, aby se emailem, osobně dotazovali svých “zástupců z lidu” na tuto problematiku . Jen pokud nás bude víc a budeme neustále upozorňovat na tento problém, tak dosáhneme změny zákona. Mně už to nepomůže, ale myslete na sebe. Je to společný boj všech pečujících proti tomuto nespravedlivému systému … díky.

Pište prosím na : marian.jurecka@mpsv.cz a posta@mpsv.cz .. tohle se týká všech pečujících

cs_CZCZ